Eftermiddag vid Palau Nacional.



























Strejk, del II.


Tydligen är folk ganska seriösa när de strejkar i det här landet. Och agressiva. 75 000 demonstrerade genom stan, 59 greps och 57 skadades. Affärer och caféer var stängda så inte folkmassorna skulle slå sönder deras rutor för att de inte deltar i strejken. Det enda vi såg var några sönderbrända soptunnor och klotter dock. Och på tal om soptunnor så märks det direkt hur bra koll de har på soptömning här; igår eftermiddag var det sopor överallt på gatorna eftersom sopgubbarna också strejkade så det såg förjävligt ut rent (ha ha) ut sagt. Men idag är nog allt som vanligt?

 

Sol på balkongen.



Idag värmde solen på vår balkong igen, underbart.


Strejk.


Det strejkas i Barcelona idag. Avspärrade gator så protestmarscherna kommer fram, inga turistbussar, ingen tunnelbana. Lugnt och tyst är det (om man bortser från demonstranterna då men de har passerat). Strålande väder. Hade det varit en vanlig dag hade jag gärna tagit tunnelbanan till stranden. Nu får det istället bli lite random walking i stan en timme eller två. Bara för att fånga solen.


Saknar.





Med risk för att låta gnällig när jag sitter borta i ett land där solen ska skina jämt så insåg jag just att jag saknar hösten. (Jag tror jag skrev ett exakt likadant inlägg om samma ämne när jag var i Vigo så jag får nog börja låta bli att åka bort såhär års.) Såg några bilder i en blogg och tänkte bara ååh så mysigt jag vill också ha.. Jag älskar den svenska hösten! Det ska vara sol och färgglada träd och löv på marken och vattenpölar och regn på rutorna och frost på gräset på morgonen. Det är underbart. Det blir aldrig samma sak i Spanien, iallafall inte om man bor mitt i stan så man inte har naturen inpå. Men vi funderar iallafall på en utflykt snart, hoppas det blir av..



Ensamheten, del II.


Men idag känner jag mig inte speciellt ensam. Jag har Moto boy på stereon (okej datorn) och Sara på msn och praktiktankar i huvudet. Och ja, hela köket är ju fullt av frukt så jag kommer inte svälta. Så jag har det ganska bra faktiskt.  

Imorgon tänkte jag ta tag i plugget, har slöat många dagar nu. Vi har en obligatorisk inlämning på fredag på ena kursen och en frivillig på den andra. Den ena ska jag göra klar snart och den andra ska jag börja med imorgon morgon. Är dock lite irriterad över att man måste göra grupparbeten på en distanskurs. Varför? Det är bara krångligt och tar längre tid. Känns ju lite mer meningsfullt om man faktiskt kan träffa de man ska jobba med och sitta och göra allt tillsammans. Hade hellre gjort det på egen hand nu och fått det klart när JAG är klar.

Teamplayer yes..



Sara med drinkblandning á la Växjö.



Undrar om man kan plugga skapligt på Starbucks?


(Jag läser en bok som heter How Starbucks saved my life så jag är hjärntvättad till att precis allt är bra med det stället, så varför skulle man inte kunna? De har gratis wifi om man köper en kaffe. Good deal.)





Förresten, just idag har vi bott här i exakt en månad!






Släktlunch.


Känns de här personerna bekanta?





Japp, idag lunchade jag (som sedan blev "vi" eftersom Magnus tillslut hittade oss, dock inte tack vare min vägbeskrivning kan jag tänka mig) med Göran & Katrin som har Barcelonasemester i några dagar. Vi hittade en trevlig uteservering med lite sol och riktigt bra tapas bara några gator ovanför Plaza Catalunya. Lite patatas bravas, jamón serrano, choritzo, vitlökschampinjoner och kycklingspett och ett glas vin på det... Gott och trevligt!


Hann även med en gymrunda på förmiddagen och efter att vi gått skilda vägar efter lunchen gick jag och Magnus och tog en kopp varm choklad med churros på ett liitet hak bakom katedralen. På vägen hem handlade vi veckans grönsaks -och fruktkilon på matmarknaden så nu är kylen full med sallad, kokos, jordgubbar (!), apelsiner, päron, bananer..


Lovely!





PS. Ja jag är obsessed vid mat, och att prata om mat. Me encanta la comida!




Kyliga morgnar.


Brrr härinne var det inte varmt. Börjar kännas att lägenheten inte är isolerad (som alla andra spanska lägenheter, och ändå blir det vinter varje år här med. Varför?). Thand god för mina fårskinnstofflor när golvet är iskallt. <Längtar efter mina mysbyxor som kommer med mamma och pappa om två veckor. Tills dess kör jag med knästrumpor inomhus.. Tror jag kommer vara väldigt nöjd med att åka hem i början av december, då går man väl med mössa och långkalsonger inomhus..



Veckans mission blir att hitta en stor varm filt till sängen att ha som täcke.


Port Vell.













11.11


Jag försov mig och nu är klockan 11. Så nåt plugg har inte blivit gjort och vi missade nog vår butanoman med. Typiskt.. Vi har slut på gas så hade tänkt köpa en ny tub idag. Men icke. Kan ju hoppas han också försov sig..


Söndag.


Idag blir det nog slött, lite molnigt ute och inte jättevarmt så ska nog passa på att läsa lite pluggtexter. Kanske vi ikväll ska iväg en sväng och kolla in någon eldshow med musik som ska vara häftigt. Får se vad vi känner för. Råkade missa djävulsshowen igår, med eldar och folk som springer runt utklädda till djävular och demoner, ett av de mest kända spektaklen under festivalen, så det vore lite kul att se vad de ska göra ikväll eftersom det är sista kvällen och avslutning på allt.  


Vi var på Belle & Sebastian-konsert igår, utomhus utanför en gammal ölfabrik som nu är kulturplace. Mycket folk, varmt, billig dricka och allmänt trevligt! Jag tycker fenomenten gratis utomhuskonserter är toppen, det är så sällan det händer hemma att man kan gå och kolla på något utan att betala hundralappar för det (eller ja om man räknar Rix FM-festival och liknande så finns det ju men det är inte riktigt den musik man helst vill höra..). Mer sånt! 


 



Efteråt åkte vi in till centrum igen och gled runt, jag var sugen på tapas men eftersom klockan var runt 01 var det ganska slutserverat på de flesta ställen så vi hamnade tillslut på en Irish pub där vi pratade lite med en svensk kille som jobbade där, han gav lite allmänna tips om bra ställen etc. (En caipirinha gick också ner).


Magnus fångade en kebab på vägen hem medan jag köpte en bocadillo con jamón serrano (jag har nog ätit hundra minst) på granncafét som var ett av få som hade öppet vid 02 på natten. Så idag blev det en rejäl sovmorgon och det känns ganska okej. Slödag som sagt.




Klassisk jamón serrano-macka.






Imorgon däremot är det back to business: upp vid 8.30, plugg, gym, mathandling..







Förresten så såg vi världens grymmaste fyrverkeri nere vid stranden i fredags! Liiiite maffigare än Festival Salut kan jag säga.. :)



Stranden.


Hej vänner! Idag ser jag fram emot en eftermiddag på stranden. Om det sen blir bad eller bara plask med fötterna är inte så viktigt, men himlen är blå och det kommer bli en fin dag att ta vara på. Vi startar den med en hemmabrunch så nu ska jag springa ner och köpa bröd och frukt.



Bildfestival.



























Nu börjar La Mercé!









Det är en kulturfestival med allt från parader, livemusik och eldshower till teater, dans och fyrverkeritävlingar nere vid stranden. 



M blev så intresserad av mänskliga torn-fenomenet så han har lovat att han ska stå högst upp imorgon. 




Eller inte..


Han deltar i EMOP (European Masters of Poker) -turneringen som börjar idag (har börjat) så jag får kolla på invigningen ikväll på egen hand. Det står att det kommer dyka upp drakar och jättar och sånt så jag håller mig nog i något hörn så de inte äter upp mig..



Skönt att värmen är tillbaka, hoppas det håller i sig så man kan slita lite på sina linnen och shorts!




"Sopbilen kommer vid midnatt."



Det låter som titeln på en bok. Eller?



Ensamheten, igen.


Sitter hemma och ugglar medan han är på casinot. Ganska så tråkiga kvällar måste jag säga, får ingen riktig ro. Är inte lika mysigt som ensamma myskvällar i Växjö direkt. Kanske beror på att man inte har nån mysstämning här och inte heller orkar man lägga speciellt mycket energi på att göra det till en trevligare lägenhet. Det finns ju det nödvändiga men inte mycket mer. Inga levande ljus, ingen filt, ingen tv..

Man känner sig inte lika hemma helt enkelt. För att jag ska trivas en längre tid krävs nog lite fix och trix så lägenheten känns min. Nu är den vår men när han inte är här känns det mest trist och tomt. Dessutom blir jag så nojjig ibland på kvällarna för det är så extremt lyhört så jag tror att ljuden kommer från vår lägenhet när det är grannen som meckar.


Fast visst, jag kan iallafall kolla på Dexter som jag har laddat ner. Det är en ganska bisarr serie. Och plugg har jag på lager.

Eller så kan jag visa bilder från dagens...  




..PROMENAD I GRÁCIA




(Utställningen är inte i Grácia utan på väg dit, men det var fina bilder från Kataloniens olika regioner så den får vara med ändå.)




(Trädgården är inte heller i Grácia..)





























* Volem dormir betyder vi vill sova. Lite roligt tycker jag. Ett tydligt tecken på var det är livat om nätterna och var man nog inte vill bo om man inte vill få sin nattsömn störd av diverse sammankomster på gatan..

 



Nu ska jag försöka sova.


Sommar igen!


Väntar på att darling ska göra klart våra supermilkshakes som vi ska dricka i solen på balkongen.
Det är ett gott liv!





Utflyktssugen.


Jag är sugen på en utflykt idag. Vi hade tänkt gymma för det är så roligt och så, men man borde nog passa på att göra något kul utomhus medan himlen är blå. Imorgon ska det regna så det känns som en bättre gymdag. Funderar på om man skulle åka en sväng till Grácia som är en stadsdel norr om centrum som sägs vara väldigt trevligt med udda affärer och många caféer och torg. Kanske en sväng till Parc Güell?

Ska se om han därinne (sovrummet) tycker det är en bra idé... Först lite plugg och frukost.




Alla modebloggar brukar fota dagens outfit. Eftersom jag har samma kläder typ jämt så jag fotar mig själv istället. Man tar vad man har.





Body pump.


Idag har jag varit på det första tuffa passet på DiR: body pump/skivstång. Svettigt värre kan man säga men ganska lika de övningar man kört på VUGI så det var inte svårt att följa. Tur nog pratade de spanska den här gången så jag fattade lite mer... Känns riktigt gött i kroppen nu, kan knappt gå nerför en trappa. Som det ska vara alltså. :)

Efter träningen (före träningen gjorde jag grunden till två av mina uppgifter, duktig!) gick vi in på ett ställe som ligger nästan vägg-i-vägg som har buffé för 9 euro med massa grönsaker, pasta och lite varmrätter. Och kaffe! Där satt vi ett bra tag eftersom vi hade klent med mat i kylskåpet (och noll inspiration till att laga något anyway) och lommade sen sakta hemåt (efter att ha handlat lite mat på vägen). 17.30 var klockan när vi kom hem! Vi gick till gymmet klockan 12.45 ca.. Vet inte var tiden tog vägen. Eftersom solen sken en stund tänkte jag vi kunde göra någon liten utflykt men det kändes inte som någon större idé. Vi fick stanna hemma och pusta ut istället innan det var dags för kvällsmat..




PS. Magnus förtydligar att han faktiskt också tränade hårt under tiden jag bodypumpade. Viktigt. 

 




Lillan.



Är inte den här bilden på lilla Agnes med groda bara helt bedårande? 
 



(Mickis foto)




Frusen.


Det börjar bli ruggigt inomhus om kvällarna. Eller så är det jag som är inställd på att det ska vara det så jag skapar höstrugg mentalt. Iallafall så är det väldigt snart tid att köpa sig en varm, mysig, fluffig kofta. Som man kan burra in sig i i soffan. Älskar det.






Skatteh***vete.



"Hej Frida!

Din inkomstdeklaration är inte klar, vilket innebär att
slutskatteuppgifterna kommer att tas ut i december.
Har du frågor kring detta så måste du kontakta ditt handläggande
skattekontor. Vilket det framgår längst upp till vänster på din
inkomstdeklaration."



Vafaaan..?!?!


Smiter.


Funderar på att ta med mina böcker till Starbucks och sitta där någon timme fram till lunch. Blir lite segt. Och så kan man få sig en cappuccino kanske... Risk för trökväder i eftermiddag så då kommer jag säkert ändå bara uggla hemma.


Vi tittade på valet igår. SD är tredje största parti i Borlänge? What??


Spanska shoppingvanor.


Oj oj oj vad mycket folk det var på stan idag!

Först på matmarknaden vid lunchtid: fullproppat. Där satt de och smakade färska skaldjur med ett glas vin till, medan andra handlade till helgens storluncher. Helgens luncher är viktigast i den spanska matkulturen. Då samlar man hela familjen och äter länge och gott. Till skillnad från svenska vanor där (iallafall jag och de flesta jag känner) fredagsmiddagen räknas som den man helst vill göra extra god och fin. Möjligen i konkurrens med söndagssteken, men det är nog inte lika vanligt nuförtiden.


Jag gick på stan ikväll vid sjutiden efter att babe åkt till casinot, jag hade inte lust att sitta inne ensam hela kvällen så jag lyckades fynda lite saker jag (faktiskt) behöver:

ett brunt bälte till jeans/kjolen, fotcréme (äntligen, mina stackars fötter har inte haft det lätt) och dessutom hittade jag ett par tunna, tighta svarta stretchbyxor för 19, 90 euro. Perfekt eftersom jag bara har ett enda par långbyxor med mig!

När jag var klar med min shopping (alternativt; när jag försökte gå in i en affär och vände i dörren för det var så väldigt mycket folk därinne) gick jag och förundrades över hur mycket folk det var ute på stan.

Det fullständigt kryllade av folk på shoppinggatan, det var som en gigantisk massa av människor som påminde mer om New York eller Tokyo (efter vad jag sett på tv då) i folkmängd. Totallt proppat var det. Jag har sedan jag kom hit aldrig sett så mycket människor på stan. Vilket leder till slutsatsen att:


när vi svenskar som bäst gottar ner oss i tv-soffan på lördagskvällen vid åttatiden för att titta på Let's dance/Körslaget/Dansbandskampen/diverse lekprogram så går spanjorerna på stan.


Medan svenska stadskärnor stänger vid 18-tiden på lördagar (om de ens har öppet så länge) så är det här öppet till 21 på de flesta ställen. Och folk går verkligen ut och shoppar innan kvällsmaten som de äter tidigast vid 22- tiden.


Lite fascinerande är det. Dock ska man nog inte gå ut och shoppa en lördagkväll om man har seriösa planer på att handla med tanke på köerna och trängseln. Man kan bli ganska matt.



Nu ska jag äta popcorn och titta på Prinsessa och njuta av att det inte åskar. Imorron ska det bli fint så kanske kanske kan vi åka till stranden och bada (för sista gången?)... Verkar bli ostadigt väder framöver.


Trevlig lördag!



Cutiepie.



Msn:ade med Mickis nyss och tittade på Agnes i webbcamen. Så söt hon är! Ska bli spännande att se henne när jag kommer hem. Jag har bokat in mig på en julfika i deras nya hus (som är Camillas gamla, vilken slump!) i december. Längtar. :) 


 

Oväder.






Ruskväder över staden ikväll. Åskat så det ekar mellan väggarna, och diverse vattenpölar hittade vi inomhus. De flesta berodde (tur nog) på att vi inte hade stängt alla fönster, men jag tror minsann det läckte in lite även när vi stängt dem... Jaja bara allt funkar så är det inga problem. Men om nåt knallar ihop så blir det inte kul, när man inte har någon att fråga och det inte är ens eget ställe.
Nu verkar iallafall det värsta vara över och det lugnar sig med regn och dunder. Skönt.




Pepp!


På träning alltså, plugget däremot går segt. Vet inte riktigt vad jag borde prioritera, alla uppgifter känns så långt borta så har ingen press riktigt. Vilket ju är bra men den första inlämningen som är den 1 oktober är en 'gruppinlämning' och jag får inget svar från henne jag ska jobba med, så jag har börjat med frågorna på egen hand redan. Blir säkert bra.


Gymmet var strålande kul idag med, körde 25 minuter på crosstrainingmaskinen (men mina fötter domnar, undrar varför? Fel teknik?) och sen maskiner. Mycket rygg. Känns skönt nu. Får se om det blir nåt imorron eller om vi vilar. Det är yoga kl 10 men jag ska nog låta bli att ställa klockan så man kan ligga och dra sig om man vill.


Nu längtar jag efter kaffe.


Börjar sakna bryggkaffe faktiskt..



Dripp dropp.



Idag vaknade jag av att det regnade.
Inte ska väl hösten komma än?




Vuelta España

Efter att ha varit dödssjuk (hosta, förkyld och säkert 37.5 i feber) har jag nu orkat göra ett litet kollage av cyklingen i Andorra. Välregisserat, välklippt presenterar vi stolt "Andorra - Ett land, många berg"



Yoga på katalanska.


Puh! Det var ingen lek det där. Riktigt drygt pass och pratar hon på katalanska får man kika på de andra samtidigt vilket inte är jättesmidigt. Lite svårt även när de har spinning och dance-pass i salarna bredvid (glasväggar) och man hör musiken dunka. Men riktigt skönt och jag ska absolut dit igen!


På söndag är det gratis yoga på stranden i Barceloneta!




Det var en kille som gjorde såhär på lektionen idag. Prestationsångest, någon?




En onsdagseftermiddag.



Parroquia Nuestra Señora De La Merced (kyrka i Barrio Gótic).





Fika på Bar Ovisos uteservering (där de sägs ha den bästa cafén con leche ja).





Gaudís egendesignade lyktstolpe på Plaza Reial.





Churros y chocolate på ett spanskt hak vid katedralen.




I form!


Idag har vi gymmat, så härligt! Jättesjysst ställe, stort och fräscht och så råkade vi hamna rätt i en liten core-träning på 10 - 15 minuter med svidande magövningar. Gött! Ska dit imorron igen, kanske jag vågar mig på lite morronyoga...Hann dessutom göra två av tre instuderingsfrågor på morronen. Duktig. 


Nu ska vi ut på nåt litet äventyr, kanske en drink på stranden eller ett besök på ett cafe som sägs ha stans bästa cafe con leche.


Ps.


Jag glömde nämna att vi skrivit in oss på gym idag. På DIR. Vi fick en träningsväska på köpet av den Gunde Svan-hurtiga spanjoren (han påminde om honom eftersom han fick oss att springa upp och ner i trappor á la Fortet och så sa han 'hurry hurry'). Billigt var det inte men väldigt stort och fint. Det är ju bara 2,5 månad så det får vara värt pengarna. Vore det sunkigt men billigt ville man kanske inte ens gå dit. Det finns en hel del pass också. Jag ska dit och starta mitt nya liv imorron bitti. Looking forward to!








Tips!


För framtida Barcelonaresenärer, och inte minst för mig själv, kommer jag med ett gott tips:


Gå till den stora matmarknaden La Boquería på kvällen, framåt sju - halv åttatiden, om du vill ha tag i billig frukt till nattsnasket på hotellrummet. Då rear de ut alla fantastiskt goda fruktdrycker/juicer av alla möjliga smaker för 1 euro, och de färdiga fruktlådorna med blandad exotisk frukt nästan slängs efter dig! (Dessutom brukar det ligga en liten gaffel i varje låda, praktiskt att ta med sig och sitta ner en stund.)
Så är man lite smart så går man en runda och kollar vilka som har bäst erbjudande, det brukar alltid finnas någon som har lite billigare än de som står direkt vid stora ingången.


Idag köpte vi en fjärdedels vattenmelon + två fruktlådor med all möjlig frukt för 1 euro. Det är galet billigt, och underbart att smaska på innan man lägger sig. Eller att mosa ner i en exotisk fruktsmootie dagen efter. Jag kommer definitivt gå dit fler kvällar och köpa reafrukt till min frukost. :)




Shopping.





Inhandlat: klänning, sandaler (ja de är av skinn mamma), armband, jeanskjol, t-shirt. 


Jag ligger rejält på plus tack vare Erasmus-bidrag, lön, CSN och då har inte ens skattepengarna kommit in så jag tycker jag får köpa lite nytt att variera med. 




 


Utlandsproblem.


Det finns några saker som man, lika säkert som att solen alltid skiner här (jo ni!), kommer få vara med om om man bor ett längre tag i det här landet.



Den ena (1) saken är dålig service. Räkna inte med att de som jobbar i de mindre affärerna lägger bort sina modemagasin/lämnar sin fotbollsmatch bara för att du kom in.


Exempel: Här vid vår gata finns minst tre olika frukthandlar och jag har varit in i alla ett antal gånger, främst för att jag inte gillar nån av dem som jobbar där. Den ena är en uttråkad yngre kvinna som eventuellt kan tänka sig att slå in priserna och ta betalt av dig, när hon har läst färdigt sin Yves Rocker-broschyr.

Den andra affären drivs av en indier/pakistanier som aldrig ler och det är oundvikligt att inte misstänka att han avskyr sitt jobb/liv. Frågar han om du vill ha tomater och du säger "ja" får du hämta dem själv ändå.

Den tredje stjärnan jobbar i affären mittemot den deprimerade indiern/pakistaniern. Han är visserligen ung och glad, lite för glad. Det ropas och tjoas och skämtas med tanter samtidigt som han är inloggad på msn på sin dator som står i en hylla bakom honom och en bollywoodmusikvideo rullar på skärmen. Kön är alltid lång och affären trång.


Men eftersom jag är fruktfreak så varierar jag mig mellan de här tre, beroende på vilket humör man är på. Vill man inte prata vet man ju var man ska gå.

(Dessutom är det ju så att man ser lite annorlunda på jobb och fritid i olika delar av världen. Läste just om det i min interkulturell kommunikationsbok att olika delar av världen delas in i olika kategorier: being, becoming och doing. Sverige hör till doing-kategorin. Det betyder att det man gör är det viktiga. Jobb är jobb, fritid är fritid. I de övriga två kategorierna är gränsen mellan jobb och fritid mycket lösare. Jag har insett att Spanien inte är ett doing-land, iallafall inte i Raval.. De har halva familjen med sig på jobbet och kan ha viktigare saker för sig än att betjäna kunder (exempelvis kolla hur det går i fotbollsmatchen på tv). Så man får ha det i tanken kanske.)



Den andra saken (2) som kommer ske om du bor i det här landet en längre tid (eller om du har otur räcker det att du bor på hotell tre dagar) är att du kommer bli väckt av ett vägarbete (av något slag, men jag sätter en femma på att de borrar i asfalt) som ekar mellan husen och gör dig lagom glad.

Exempel: I Vigo bodde jag på ett crappy hotell i tre dagar innan jag fick boende. Vad var granne med mig? Ett husbygge.
I Vigo i allmänhet bröt de upp och la om halva stans gator. En dag kom de till min gata. Härliga tider.
Idag, just nu, borrar de upp gatan utanför.




Tur att klockan var uppstigningsdax.


Underbar eftermiddag!


Det var underbart på stranden idag! När alla spanjorer jobbar och de flesta turister åkt hem finns gott om plats, ljummet vatten och hur lugnt och skönt som helst. Lagom med vind också, senast blåste det så mycket så man fick sand överallt och handduken låg inte kvar där den skulle. Men idag, perfecto!  <3




Morronwalking.


Klockan är strax 10. Jag har nyss kommit hem från en promenad ner till hamnen. Det är redan svettigt, 25 grader visade de strax efter 9. Puh. Kanske blir en strandtur idag på egen hand om himlen ska fortsätta vara blå.


Det är så skönt att gå strandpromenaden på morgonen. Nästan inga turister ute då, bara någon enstaka eller en joggare. Däremot är det redan mycket folk på trottoarerna och speciellt smart att gå precis vid 9 när alla följer sina barn till skolorna var det inte..


Gick förbi gymmet också och tog prislista. 38 euro i månaden! Men eftersom det bara blir 3 månader så får det gå. Jag vill träna. De har vattengympa och träningspass med. Får se vad man vågar prova på.


Nu är det dusch och plugg på schemat.


Mañana.


Jag har stora planer för imorgon: morronpromenera, plugga, skriva in mig på gym, leta på Ravals bibliotek, äta mango...


Allt beror på om man orkar ta sig upp den tid man tänkt. Det blir inte alltid så.




Vädret var fantastiskt idag. Uppåt 30-strecket igen. Ljummen natt ute. Man borde vara där, promenera, flanera, gå på stranden, lyssna på vågorna. Undrar om det är folk på stranden på natten eller om man borde hålla sig därifrån? Kanske bara är hasch-försäljare ute där sådags.



Det blev iallafall en eftermiddags(is)kaffe idag i skuggan på ett ställe här i Raval. Jättegott. Definitivt återbesök!




Övrigt: La Rambla är SÅ överskattat och går en lätt på nerverna. Har däremot hittat en rambla i Poblenou som är fantastisk med restauranger och uteserveringar och massor av locals. Vi ska äta där nån kväll är det tänkt. Tjugofem gånger billigare än på Rambla..




Lite mindre, mycket trevligare! 

 


Andorra del II.



Här kommer del II i Andorra-storyn.


Cliffhangern från senast var ju om vi skulle lyckas hitta något ätbart när sportbaren uteblev.

Och jo, vi hittade mat. På en så gott som tom restaurang/café fick vi lite pommes/sallad och en köttbit, skapligt mätta blev vi åtminstone. Efter det traskade vi till hotellet, men eftersom kvällen var ung och solen sken ville Magnus traska en bit efter den väg cyklisterna skulle åka. Så vi gick efter en smal och kurvig väg tills det inte fanns någon antydan till gångväg kvar och vände sedan hem.



Onsdag


Efter en hotellrumsfrukost (egenkomponerad) som mestadels bestod av frukt och vatten tog vi linbanan upp till Vall Nord för att kolla in området där allt skulle ske. Just idag var det gratis att åka upp med tanke på cyklingen.




Väl uppe hade man en fin utsikt över bergen omkring, och här fanns ett stort äventyrsland med mountainbikebanor i skogen, linbanor och massa olika lek- och klätterställningar för barnen.





(Obs! Detta är INTE hela den äventyrspark jag nämnde.. Jag tog inte något kort på den.)




Café och restauranger fanns såklart.



Som de turister vi är så hade vi shorts och t-shirt medan resten av befolkningen gick i jeans, vilket inte var så dumt tänkt när vi efter ett tag såg att tempen låg på 14 grader..






Färskpressad juice och cafe con leche.



Loppet i sig lämnar jag över till M att ta hand här på bloggen om men här är några bilder från när vi är på väg ner i backen för att få en bra plats.








Slut för nu...




Café-eftermiddag.


Eftersom M är lite krasslig i halsen så kanske stranden byts mot en eftermiddag på något skuggigt café med en sån här...







... eller en sån här...




... eller en sån här...



...eller ... Nej nu ska jag sluta.



(Och ja imorron ska vi skriva in oss på gym så vi inte blir jättetjocka.)




Miss.


Zlatan missade en straff i debutmatchen. Aj aj. Det kan aldrig vara bra.


Nu hoppas jag darling kommer hem snart så jag slipper sova ensam i mörkret (han tvingade mig titta på Saw II igår, så han får allt ta sitt ansvar nu när han skrämt upp mig).



Nationaldag, uppdatering och rapport.


Det blev stranden. Men det blev också nationaldagen för jag hamnade mitt i det på vägen hem från tunnelbanan. När darling åkte till casinot följde jag med till vår favoritstation med det vackra namnet (uttala högt nu) URQUINAONA. Där hoppade jag av och gick upp på gatan. Där såg det ut såhär:







Man kan ana att patriotismen är ganska stor här i Katalonien, flaggor av alla storlekar fanns överallt. Vissa kunde man leka under:







De flesta som deltar i demonstrationen är olika grupperingar som vill ha Katalonien som ett självständigt land med Barcelona som huvudstad och katalanska som det officiella språket. Jag har funderat en del på varför de är så angelägna om att bli fria från spanskt styre, och som en skänk från ovan kom då en broschyrutdelare från en av grupperna och delade ut ett info-blad. För en gångs skull läste jag det som stod istället för att slänga det, bravo! Visserligen stod det på katalanska (såklart) men jag fick ut helheten skapligt.

Som jag fattar det handlar det till stor del om att Katalonien och Barcelona står för en stor del av Spaniens ekonomi inom handel och liknande. Katalanerna anser att de ger mer till resten av Spanien än vad de själva får tillbaka. Och så har de ju sitt eget språk och sin flagga och sina traditioner. Om det räcker till att vilja ha ett eget land vet inte jag men så har jag uppfattat det. Det handlar även om historia, men tyvärr har jag glömt vad jag lärde mig av Héctor i Växjö.. Det enda jag verkligen minns är att under Franco-diktaturen var katalanska förbjudet och flaggan likaså. Kanske därför de är extra patriotiska nu när de får ha sitt eget fritt.

Sen hur många procent av katalanerna som faktiskt vill bli en egen stat vet jag inte alls.



Titeln på den här boken är "Hundra anledningar som fick mig att sluta vara spansk". Det hade varit ganska intressant att läsa. Kanske man hade förstått bättre?




"Adjö Spanien."




Dagens vanligaste outfit.


När det började skrikas slagord om independencia och nävarna åkte upp i luften kände jag dock att det var lite för mycket, som den neutrala svensk jag är så då traskade jag hemåt, nöjd med att iallafall ha sett lite av Barcelonas nationalanda.



Nationaldag?


Idag är det Kataloniens nationaldag. Det enda tecknet på det jag sett är en kille som gick förbi med en flagga över axlarna. Och att affärerna är stängda (tror jag iallafall).

Fast jag vill hellre åka till stranden, kan man dissa nationaldagen för det?

Det lutar åt det. Tror inte dagen är så mycket mer än musik i en park. Vilket ju kan vara trevligt men det vore skönt med lite sol och hav.


I slutet av månaden blir det däremot en riktig fiesta, San Mercé, som nog kan bli desto roligare. Tre - fyra dagar håller den på.  


Andorra del 1.


Eftersom Andorrabilderna är så många så får ni dem i portioner med en liten reseberättelse i taget (sportreportagedelen får någon annan stå för). Här kommer del 1.




Resan dit


Vi tog metron till busstationen vid 10-tiden på morgonen och såg sedan fram emot (...) tre timmars bussresa (jag hade nyinköpta åksjukepiller med tanke på att bergsvägar kan vara lite otrevliga, om än vackra). Med en påse godis tog vi oss an de katalonska vyerna:







Spansk ordspråk 1: Kan man inte åka genom en tunnel så får man åka runt den.





Andorra La Vella

Vi anlände helskinnade till Andorras pyttehuvudstad lagom till lunchtid. Första intrycket imponerade inte speciellt mycket... 




Vi var hungriga och med McDonalds rakt över gatan var valet inte svårt. Burgare!!

 


Efter lite s.k. mat i magen irrade vi runt och letade efter en buss som kunde ta oss till...



La Massana


Vi hittade tillslut en liten buss som tog oss de 5 kilometrarna upp till den lilla stad/by där vi skulle bo. Det visade sig att den kabinbana som går upp till berget dit vi skulle för att se cyklingen gick precis bakom vårt hotell (se bilden). Tajming!





Hotellet var ganska litet och trångt och kallt och annat som inte står på plussidan, men utsikten var lite fin iallafall. 





Hotellet vi bodde granne med var dock lite snyggare än vårt..






Eftersom Andorra (och Sverige) spelade EM-kval den kvällen tänkte vi att någon pub kanske visade matchen (och vi kunde få något att äta). Så vi letade... 




... men de enda lokaler som eventuellt skulle kunna rymma en sportbar var de här: 









 
Ingen sportbar alltså. Nähä. 




Om vi hittade någon mat och hur det var att åka kabinbana kanske nästa inlägg handlar om. Nu står det fredagsmys på schemat.




Flitens lampa.







Frida jobbar.






Magnus jobbar.



Hemma.


Nu är vi hemma i värmen igen. Andorra är nog lite för kallt för min smak, visst, bergen är fina men.. Jag satsar nog på stranden imorron istället :)

Har massa bilder som jag inte orkar ladda upp idag, sitter mest och stör mig på min distanskursuppgift som inte går att ladda upp pga krångel med sidan så jag är rätt sur för det, nu när jag är klar och allt och det ska vara inne imorron. Gah.



Ska nog äta ananas istället.


Resa!



Ska skaka liv i han inne i sovrummet så åker vi om en timme, wish us luck!


Favoritfrukt.




Paraguayos. Platt persika. Bästa frukten i handeln och perfekt i smooties!



Gillar inte...



...att jag måste plugga inne vid datorn när det är 30 grader och blå himmel ute! Ta mig till havet och ge mig ett bad!!


Eller åtminstone ta mig till Starbucks och köp mig en moccachino. De har gratis trådlös surfning där så någon dag ska jag nog plocka med lilla datorn dit och sitta där och plugga. Men idag är det för varmt för att orka gå ända dit. Pust. Jag brukar inte klaga. Men det är galet varmt och ska man gå runt i stan steks man lite too much.











Så idag ska jag skriva klart mina uppgifter (förhoppningsvis) och sen ska det planeras och packas lite för imorron ska vi åka till ANDORRA.


Vi är inbokade på ett hotell från tisdag till torsdag som omnämns som "awful" så det ska bli spännande. Vi ska kolla på cykling, eller ja, älsklingen ska kolla, jag ska mest glida runt och fota och sånt. Vad gör man inte för husfriden. Trevligt blir det säkert om det är fint väder. Skönt att komma ut i naturen en sväng.


(Och han har lovat att följa med till alla platser jag vill se sen som payback.)





Kanske det ser ut såhär dit vi ska?












The look.






Valdag.


Idag är en viktig dag för idag ska vi gå och rösta på svenska konsulatet. Spännande.



Sköna söndag.


Sitter här och dricker det sista av rödvinet vi delade till middagen medan jag pillar med blogg, plugg och annat
smått och gott. Magnus åkte just till casinot, får hoppas på tur idag igen..

Vi har varit på stranden idag så nu är jag ganska slö och nöjd. Som jag sa när vi plaskade runt där i det ljumna havet; vem sa att studentlivet var hårt?!


Men det här inlägget ska mestadels handla om igår. För igår var dagen för den rullande sushin!

Några gator ovanför vår finns ett ställe där de serverar japansk/sushibuffé för 15 euro och maten kommer åkande på rullband bredvid borden. Sushi på rullande band, kan man missa det?? Knappast! Så vi bokade bord vid åtta, men det var heltomt i lokalen (vi glömde de spanska vanorna att inte äta förrän vid nio allra tidigast, och på helgen gärna ännu senare) så vi gick en sväng till klassiska Café Zurich och drack en vin/öl medan skymningen föll och vi kikade på folkströmmarna omkring. 

  





Efter uppåt en timme började vi dra oss tillbaka mot sushiplacet och då var det minsann mycket folk där!
Vi fick bord direkt och "kyparen" (lite tveksamt om han får kalla sig så tycker jag) hällde vin ända upp till kanten på mitt glas (jag har ingen restaurangutbildning men jag förstår ändå att man inte ska fylla ett vinglas SÅ mycket) och sedan var det bara att hugga in på de rullande läckerheterna...




Darl spanar in kycklingspettet..




Sushibitarna med lax (och räkor för vissa) var poppis.




Jag ville också prova kycklingspettet!



Så vi åt och drack... och vi drack och åt. Mycket mer än vi normalt gör kan jag tro, och då visste vi inte ens att det fanns en wokbuffé att ta av också..! Gott var det, riktigt mycket mat för pengarna (även om inte sushin var lika fin som på Maido men det kan man se förbi) och ett roligt koncept med rullande band-principen. Det var mycket folk med så det är ju ett bra tecken.



Nya stammisstället? Riktigt trevligt var det och det kommer definitivt bli några besök under de kommande månaderna. :)





Stilstudie.





Hottie:











Linslus:







Frukost på balkongen.





Frukost med äkta jamón iberico som är den finaste skinkan man kan köpa, men tur nog så finns den i olika prisklasser så vi hittade en som var rimlig. Riktigt smarrigt! Lite juice och café con leche på det så har man en äkta spansk frukost.


Lyxproblem.


Vi (jag?) har ett i-landsproblem. Ett lyxproblem i det fina spanska landet: det är för varmt när man ska sova. Det går inte att sova för man svettas så mycket i vårt lilla sovrum. Vi har bara ett litet fönster där så det kommer inte in så mycket luft. Å andra sidan kommer det inte in så mycket sol på dagen vilket ju är bra (om man inte vill svettas alltså, ljus är ju alltid trevligt dock).

Men så vill man ju på natten då ha fönstrena öppna och helst balkongdörren med.

Men, då bullrar det nåt otroligt från gatan och alla gapiga människor där. Så då kan man inte sova på grund av det. Det är soptunnor som töms och gator som sopas och folk som går hem från krogen. Har man öppet låter det som om de står precis utanför mitt sovrum. Fast stoppar man i öronproppar funkar det okej (och han bredvid sover som en stock oavsett buller och andra störande ljud så jag tror inte han bryr sig så mycket om jag har öppet).
 
Thank god för fläkten! Den håller oss vid gott mod iallafall, och snart kommer hösten med kylan så man ska väl passa på att svettas medan man kan för sen kommer vi nog snarare frysa.

Det var inte mer än det jag hade att säga, jag hade bara lust att dela med mig av mina funderingar här i den tropiska natten. Snart ska jag göra att försök att sova och imorron blir det ingen klocka på väckning, men efter frukost kommer städFrida fram och moppar golv för här är så skitigt efter vad våra flipfloppar dragit in. Hasta luego. 
 

Irish pub.


Idag var vi på en Irish pub i närheten. Vi tittade lite på EM-kvalmatchen (Sverige visade de såklart inte där) och drack en Guinness. Provade även på Mini Guinness som är en liten shots med någon likör och Bailey's. Väldigt söt var den (både bildligt och smakmässigt).




Pust så varmt det är härinne! Fläkten är på, balkongdörren är öppen. But still. Helgen visar på 30-gradersstrecket. Härligt!


Fredagsfrukostfirande!


M spelade skjortan av spanjorerna igår så idag bjuds det på frukost ute jihoo! :)











Home alone 1.


Första gången jag är ensam hemma på kvällstid. Lite läskigt. Darling ska prova lyckan på casinot igen så vi får hoppas han vinner ihop till en ny dörr... Jag ska passa på att skriva lite på kursuppgifterna så det inte blir så stressigt nästa vecka eftersom vi ska iväg.. Mer om det kommer sen, var sak har sin tid (Jag har väldigt svårt för sånt, jag skulle kunna planera jullovet redan idag men då suckar han högt och himlar med ögonen).

Så nu ska jag skriva om interkulturell kommunikation, sedan ska jag kolla på första lektionen på fotokursen och om jag orkar ska jag efter det titta på någon film som jag har kvar på datorn. Fast jag var uppe vid åtta så jag kanske somnar istället vi får se. Att stå tre timmar och kolla när en spanjor fixar ett dörrlås (på min second breakfast-timme, åh!) tar på krafterna.
Och så ska vår uthyrares flickväns syster komma hit med nyckeln till brevlådan. Så ni kan skicka massa post menar jag. ;)

Trevlig kväll!



PS. En positiv sak kom iallafall ur dagens nyckelepisod: vi hann bli lite bekanta med några av grannarna i huset som hann gå både ut och in igen innan dörren var på plats. Det är alltid bra.



Saker som kan hända i Spanien del 1

Ibland sker oväntade saker som man inte är van vid i Sverige, saker som på något sätt måste lösas. Som tex. gasleverantören som Frida berättat om. Dem kommer förbi någon gång sådär ca. 8-11 gåendes på gatan med en kärra. Gör du nåt annat under 2 min så får du snällt vänta till dagen efter och hoppas på att du är hemma och har bättre lycka då.

Ditt golv kan vara snett precis vid din ytterdörr så att du inte kan öppna dörren när den har sjunkit ner. Händer detta under helgen finns det ingen som vill jobba. Trist om du vill flytta in just den dagen. Som tur är finns det alltid nån som känner nån som jobbar som snickare och egentligen inte kan nåt om dörrar, men iaf. är lite händig och på något sätt hittar en provisorisk lösning.

Tyvärr räcker det ju inte med en dörr för att komma in i din lägenhet, det krävs tre stycken! Har du då otur så kan det hända att din nyckel fastnar i portdörren omöjlig att ta ut ur låset. Då kan man ju tänka sig att man skulle vända sig till låssmeden men det vore ju att göra saker för enkelt. En av grannarna rekommenderar istället nåt litet krypin på granngatan som säkert kan lösa det. Efter nån timme har han kapat nyckeln, fixat en ny kopia och med något hemmabygge fixat en dörr som kanske inte är som ny, men det funkar ju på något sätt.

Har man då någon hyresvärd att vända sig till för att få ersättning för pengarna man lagt ut?
Nä det avråds att höra av sig dit och rekommenderas istället att man knackar dörr hos grannarna och kör en liten hederlig gammal kollektinsamling.

/Magnus

Planer för helgen:

 

  • spanska caféfrukost
  • äta sushi från rullande band
  • playan





På vift.


Idag var första gången vi gick åt olika håll. Magnus skulle spana in casinot så jag passade på att gå en sväng och samtidigt leta upp en bokhandel där jag kunde hitta en bok till fotokursen. Jag började med att gå förbi universitetet som ligger alldeles i närheten för att fråga om man fick använda deras bibliotek fast man inte pluggar där.


Det får man, men man får däremot inte tillgång till datorer eller internet. Men ska man bara sitta och skriva är det ju nära och bra. Och väldigt fint var det på universitetet, det är ett sånt där riktigt universitet med gamla stenbyggnader och krumelurer. I like.



Utanför universitetsbiblioteket åt ena hållet..



... och åt andra.




Efter det gick jag mot Passeig de Grácia som är en av de stora gatorna där de dyrare butikerna ligger.


På vägen dit sprang jag på El Toro i tänkarställning.



Om man tycker 28 grader är för kallt kan man köpa en sån här.





Här hittar man även Casa Battló, en av Gaudís mest kända byggnader:


 




Jag smet in på Casa del Libro och köpte min bok, och eftersom min resväska inte är tung nog köpte jag The Polaroid Book som jag fastande för (och de hade extrapris på; 9,90 euro!).


Böcker på stol.



Mysig uteservering på Passeig de Grácia.



Mötte sedan upp med darling och gluttade på försäljare på Plaza Catalunya.



Universitetet by night.



Uteservering på stora gatan som går utanför vår lilla gata.



Nu blir det lite slappande resten av kvällen, imorron ska jag försöka ta mig upp tidigt och promenera en sväng före plugget. Rutiner!


RSS 2.0